Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 16:55 - Пенсионерът и топлоизолацията
Автор: affle Категория: Бизнес   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0



Собственикът на панелен апартамент на 30 години няма реална изгода от обещаното освобождаване от данък сгради, ако санира жилището си.

Да разсъждаваме реално:

Панелна гарсониера – 10 години данък сгради по 50 лева годишно са 500 лева. Икономисването на тези пари би трябвало да го стимулират да предприеме стъпки по влагането на огромни суми по санирането на жилището си.

При панелните блокове за 25 - 30 годишен период на експлоатация се появяват достатъчно проблеми за решаване:

В конструктивно отношение трябва да се направи обследване и да се вземе решение дали сградата е годна за обитаване; ако не е, какво правим – събаряме или ремонтираме. Тук разглеждам варианта, при който в конструктивно отношение сградата е годна за живеене, т.е. остава да я санираме. Нека уточним какви дейности е необходимо да се предвидят в това саниране:

 Монтираната дървена слепена дограма е с дълготрайност 15 години. С годините тя се измята, чупят се панти, няма топлоизолационната способност на стъклопакета, възможно е да стане опасна за експлоатация. Необходима е 100 % подмяна.

Водопроводната инсталация е изпълнена от стоманени поцинковани тръби, които са кородирали. Необходима е 100 % подмяна.

Отоплителната инсталация е изпълнена от стоманени черни тръби, които са кородирали. Необходима е 100 % подмяна.

В повечето случаи канализационната връзка на сградата с градската канализация е компрометирана – налага се направа на нова такава от мазето до уличната шахта.

Несигурните условия на живот налагат ремонт и възстановяване на домофонната уредба; монтаж на съвременна стоманена врата; монтаж на магнитна брава на входа на блока.

За да се изпълни правилна топлоизолация на сградата, трябва да се изолират и всички общи части – покрив, фасади, мазе.

Необходима е нова хидроизолация на покрива.

За нормална и безопасна експлоатация е необходимо да се извърши рехабилитация на асансьора.

По отношение на пространството около блока поради слягане на обратния насип е необходим ремонт на тротоара и тревните площи.

                По пазарни цени отделните разходи за материали и труд за една гарсониера са както следва:

   Фасадна топлоизолация - / 4% общи части/ 40 м2 по 45 лв/м2                               1800 лв

   Подмяна щрангове в санитарно помещение с нов водомерен възел                        460 лв

    Подмяна дограма - 7 м2 по 150 лв/м2 + общи части                                                                       1500 лв
Ремон санитарно помещение                                                                             2000 лв

 Подмяна щрангове в общи части                                                                                                       1000 лв

Ремонт покрив - хидро и топлоизолации                                                           500 лв                 

Ремонт   мазе - дограми , изолации, врата                                                                500 лв

 Ремонт стълбище – шпакловки, боя                                                                            150 лв

  Рехабилитация асансьор                                                                                            500 лв

  Домофонна уредба                                                                                                   80 лв
  Тротоари                                                                                                                                 100 лв

 

Общо 8530 лева.

 

За гарсониера с площ 43 м2 около 200 лева на квадратен метър. За апартаменти с по-голяма квадратура стойностите съответно са по-големи. При цена от 950 лв/м2 за купуване на такова същото несанирано жилище относителната тежест на сумата е 20 %.

По отношение отстъпката от данък сгради разликата е около 17 пъти в повече в сравнение с отстъпката. Това няма да бъде никакъв стимул, а популистика.Повечето собственици нямат и няма и да имат в близко бъдеще необходимите пари за реализация на санирането.

При средна заплата за страната около 350 лв на месец и безработица 18 % кой ще плати необходимото саниране? В случая става въпрос за влагане на сравнително скъпи за традиционното строителство материали и висококвалифициран труд. Темата е обширна и ще я разгледам отделно.

Ако все пак реализацията на този “проект” започне масово, разполага ли строителния бранш с необходимите материални и трудови ресурси? Става въпрос за хиляди панелни блокове: стотици хиляди квадратни метри топлоизолации, хидроизолации, керамични плочки, прозоречно стъкло, ПВХ и алуминиеви профили, тръби и фитинги за водопровод, отоплителни инсталации, канализация; изделия, лепила, проводници. Как и кой ще проектира, изпълнява и наблюдава този небивал строителен размах? Колко време ще се изпълнява тази строителна офанзива и дали изобщо е необходима такава? Колко време ще се изплащат вложените средства и няма ли да е по-лесно да се построят нови жилища? Не бих се учудил ако в това време се наложи да събаряме навършилите 100 години току-що санирани сгради.

                                                              

 




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: affle
Категория: Бизнес
Прочетен: 18737
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930